Sâmbătă, 20 iulie, ora 10. Este a treia sesiune din cadrul proiectului nostru “CandEsti PRO-IT”, proiect gândit și realizat pentru elevi ai Școlii Gimnaziale “Matei Gr. Vladeanu” din Cândești-Vale, județul Dâmbovița.

“Vedeta” zilei de astăzi a fost micuțul și simpaticul Ozobot Bit.

Având aproape 2.5 cm, Ozobot Bit este unul dintre cei mai mici roboței programabili. A fost creat special pentru a susține învățarea programării și dezvoltarea creativității copiilor încă de la cele mai mici vârste. Poate “vedea” culorile, poate urmări linii și detecta intersecții desenate pe foaie, dar poate fi programat și prin blocuri de cod. 

Așa cum era de așteptat, curiozitatea a fost maximă încă din momentul în care copiii au intrat în sală (ca de fiecare dată, mult mai devreme decât ora de începere a atelierului 🙂 ) și ne-au văzut pregătind mesele de lucru cu foi albe sau deja desenate, markere și micile “jucării mișcătoare”. Așa că ne-am pornit repede la lucru – pe un traseu deja desenat, am descoperit că ozoboții se descurcă foarte bine cu parcurgerea liniei negre sau colorate, cu intersecțiile, cu interpretarea codurilor de culoare, chiar dacă uneori mai aveau nevoie de câte-o calibrare. Dar de ce să nu-i testăm noi și pe ceva mai greu?

Ne-am împărțit pe echipe, am aruncat zarurile și “soarta” a decis ce coduri de culoare și ce fel de intersecții vom folosi pe traseele pe care le-am desenat de la zero pe foi albe de hârtie. La început a fost mai greu – ba se mai amestecau culorile, ba linia nu era suficiet de groasă, ba codul de culoare era pe dos – motive pentru care ozoboții o mai luau razna și făceau altceva decât ne așteptam. Dar a fost foarte bine așa pentru că am învățat testând, greșind, corectând, luând-o chiar de la capăt. Am reușit muncind din greu și asta ne-a dat curaj și încredere. 

Cu RECYCLEBOT a fost și mai provocator pentru că ozobotul avea o misiune bine definită – să parcurgă traseul, să se oprească de fiecare dată când întâlnește gunoi reciclabil, apoi să se grăbească către containerele dedicate astfel încât să ajungă acolo înaintea camionului de colectare. A! Și trebuia să evite neapărat groapa de gunoi pentru că acolo se bloca. Fiecare echipă a gândit propria soluție și când toți RECYCLEBOTII au pornit la lucru, a fost “wow”! 

Dar cel mai bine vedeți pozele și filmulețul (mulțumim, Dani!). Cuvintele sunt prea puține pentru a descrie atmosfera super din această sâmbătă!

Așteptăm Atelierul 4: CândEști SMART!

Mulțumim din nou voluntarilor care ne-au fost de mare ajutor: Andrei (student UPB), Marius (16 ani), Dani (15 ani), Stefi (8 ani), Mihai (9 ani).

 #StartONG

#implicareafacediferenta
#actfortomorrow
#kaufland
#candestiProIT
#AsociatiaGiveItBack