În cadrul inițiativei europene Meet And Code, evenimentul nostru GIVE IT BACK to Community a reunit 32 de copii (7-14 ani), 5 mentori și 2 voluntari și 5 părinți.
Timp de 4 ore am pus în practică idei despre cum, cu ajutorul tehnologiei, putem face lucruri bune pentru comunitatea din care facem parte.
Dar să vă povestim cum s-a petrecut totul.
Cu un Kahoot am fixat și mai bine ideile despre initiativa Code Week, evenimentele Meet And Code și activitățile pe care ni le-am propus pentru evenimentul nostru – GIVE IT BACK to Community. A fost interesant și util chiar și pentru părinții care au rămas alături de noi.
Ștefan Nicolae, manager de proiect la firma de software RoWeb, dar astăzi în calitate de voluntar și tătic, ne-a prezentat cu mult entuziasm imprimanta 3D și chiar ne-a facut o demonstrație de print. Am aflat cum, undeva în lume, niște oameni cu suflet mare construiesc locuințe pentru oameni fără casă folosind componente realizate cu imprimanta 3D. Așa susțin ei comunitatea din care fac parte. Ne-a impresionat asta, așa că, organizați pe echipe, la nivel micro, am realizat machete de orașe folosind clădiri în miniatură printate chiar cu imprimanta 3D din fața noastră. Am avut grijă ca locuitorii să se bucure de o infrastructura pusă la punct, să aibă acces la școala, la spital, la rețeaua de apă, să dispună de spații verzi. Ne-ar fi plăcut să locuim în comunitatea pe care am creat-o!
După ce ne-am prezentat orașele, am luat o pauză bine meritată. Ne-am încărcat bateriile cu o gustare și o apă și am revenit la lucru.
Am vizionat filmulețele despre micro:bit și ozobot realizate de către Mihai și Dani Mircu.
Apoi, pe grupe, ne-am apucat de programat în săli diferite.
Cei mici au programat în Scratch aplicații care să-i ajute pe ei și pe alți copii de vârsta lor să învețe limbi străine.
O a doua grupă a programat pe micro:bit. Au realizat un joculeț care testează viteza de reacție și un instrument de măsurat distanța folosindu-se de un cerc din carton și un micro:bit.
Copiii din cea de-a treia grupă au gândit prototipul pentru două aplicații de mobil foarte interesante și utile comunității: “Călătorie prin Europa” (joc educativ pe mai multe nivele, menit să ajute copiii de vârste mici să învețe geografia) și “Triaj urgențe ușoare” (quiz util pentru a direcționa pacienții într-o sală de primiri urgențe ușoare). Au și implementat câte un modul în AppInventor.
La final ne-am reunit cu toții și ne-am prezentat realizările.
Implicarea fiecărui copil a fost apreciată și cu o diplomă de participare.
Evenimentul este finanțat cu ajutorul inițiativei Meet and Code susținută la nivel european de compania de software SAP. În România, inițiativa este coordonată de #AsociațiaTechsoup și susține evenimente de tehnologie și programare desfășurate în timpul Europe Code Week.