TeMatic – Nucșoara

Start: 2024-07-01
Stop: 2024-11-30
Program: StartONG
Participanți: 23
Locație: Comuna Nucșoara, Sat Slatina, Județul Argeș
Sponsori: Kaufland România & Asociația Act for Tomorrow
Parteneri: Asociația CASA BUNĂ

Jurnal de proiect – EPISODUL 1 – 24.08.2024

Prima sesiune a proiectului nostru – TeMatic „Matematică prin joc și codare” a avut loc pe 24.08.2024 în satul Slatina, Comuna Nucșoara, județul Argeș.

Echipa GIVE IT BACK a avut 3 mentori (Răzvan Enescu, Cătalina Enescu și Ionica Ștefan) și 4. voluntari (Ștefania Enescu, Darius Ștefan, Alexandra Ștefan și David Stamate).

Gazdele noastre din partea Asociației CASA BUNĂ  au fost Cătălina Croitoru (Community Manager Nucșoara) și Adina (voluntar). Le mulțumim pentru găzduire și asistență!

proiect-tematic-asociatiagiveitback-sesiunea1-nucsoara-2024

Am fost întâmpinați cu entuziasm, curiozitate și multă energie pozitiva de către copiii comunității locale. 23 de copii s-au înscris la atelierele noastre și toți au fost prezenți la activități.

Prima sesiune a fost concepută să fie o introducere în programarea creativă cu ajutorul simpaticului roboțel OZOBOT.

Primul pas a fost să ne prezentăm fiecare dintre noi, să spunem cum ne numim și apoi ce ne place să mâncăm. Preferințele culinare au atras chicoteli și râsete și au destins atmosfera.

Al doilea pas a fost să împărțim copiii în 2 grupe mari : grupa mică (12 copii) – clasele a IIIa, a IVa , a Va și grupa mare (11 copii) – clasele a Va, a VIa, a VIIa.

Vechea școală sătească are 2 camere spațioase și a fost perfectă pentru organizarea noastră.

Plan de activități – sesiunea 1

Planul de activități a fost creat cu elemente comune pentru cele două grupe și apoi cu elemente distincte cu complexitate adaptată la grupa de vârstă.

  • Fișă dedicată „Hai să ne cunoaștem” A4 pentru fiecare copil cu elemente de programare pentru OZOBOT. Cu o zonă dedicată pentru desen în care fiecare copil a creat primul lor circuit OZOBOT folosind ca start prima literă a numelui lor. Fișa se poate descărca de aici: https://giveitback.ro/lessons/sesiunea-1-introducere/
  • Fișă dedicată „Introducere coduri culori” A4 pentru fiecare copil; un traseu predefinit care trebuia colorat și programat cu coduri de culori din categoria Viteză. Fișa se poate descărca de aici: https://giveitback.ro/lessons/sesiunea-1-introducere/
  • Fișă dedicată A3 „Zâmbăreți și mulțimi” pentru fiecare sub-grupă de 4 – 5 copii. Această fișă are un traseu predefinit unde copiii trebuie să programeze OZOBOTUL cu coduri de culori dedicate în funcție de numărul par sau impar al mulțumilor de zâmbăreți. Aceasta este prima fișă care îmbină elemente de bază de matematică cu programarea roboților. Fișa se poate descărca de aici: https://giveitback.ro/lessons/sesiunea-1-introducere/
  • Fișă dedicată A4 „Adunări și scăderi” pentru grupa mică cu 5 probleme simple de aritmetică legate de aventura la cumpărături a lui OZOBOT și un minitraseu programat cu ajutorul acțiunii roboțelului. Fișa se poate descărca de aici: https://giveitback.ro/lessons/sesiunea-1-introducere/
  • Fișă dedicată A3 „Împărțiri” pentru grupa mare cu un traseu complex, care solicită copiilor să facă împărțiri de-a lungul circuitului predefinit și apoi în funcție de rezultate să programeze cu coduri de culoare dedicate robotul OZOBOT și să testeze rezultatul final.Link aici: https://giveitback.ro/lessons/sesiunea-1-introducere/

Planul nostru a suferit și modificări pentru că cei mici au ajuns să se plictisească după ce și-au terminat toate fișele dedicate așa că le-am dat și lor să facă fișele A3 cu împărțiri de la cei mari și invers cei mari au făcut fișa A4 cu adunări și scăderi. Din fericire am avut tipărite exemplare în plus pentru că ne-am gândit și la această posibilitate.

Nu a lipsit și pauza mult dorită pentru recreere și pentru a bea apă. Folosită apoi din plin de copii să se joace cu mingea cu voluntarul nostru David sau să se dea în leagănele locului de joacă organizat de către Asociația CASA BUNĂ în curtea vechii școli.

Concluzii – sesiunea 1 „TeMatic”

  • Copiii indiferent de vârstă și mediul social din care provin au un potențial imens care are nevoie de sprijin și încurajare ca să se manifeste și să se dezvolte. Din experiența noastră de lucrul atât cu copii din mediul urban cât și cu copii din mediul rural nu există diferențe mari din punct de vedere al inteligenței, al potențialului de creație, gândire logică etc. Există însă diferențe importante în ceea ce privește șansele la educație și dezvoltare oferite celor două categorii și aici trebuie lucrat cel mai mult.
  • Unii dintre copiii din Slatina care au venit la atelierul nostru au improvizat și au mers dincolo de cerințele noastre; au făcut  concursuri cu Ozoboti, au schimbat circuitele și au început să testeze lucruri noi cu ajutorul roboților. Asta ne doream și noi și cei care au făcut asta au fost observați și încurajați.

Galerie imagini – sesiunea 1 Nucșoara, Slatina – 24.08.2024

Jurnal de proiect – EPISODUL 2 – 07.09.2024

A doua sesiune a proiectului nostru – TeMatic „Matematică prin joc și codare” a avut loc pe 07.09.2024 în satul Slatina, Comuna Nucșoara, județul Argeș.

Ca și data trecută echipa GIVE IT BACK a avut 3 mentori (Răzvan Enescu, Cătalina Enescu și Ionica Ștefan) și 4. voluntari (Ștefania Enescu, Darius Ștefan, Alexandra Ștefan și David Stamate). Mulțumim mult voluntarilor noștri pentru prezență și sprijin!

Gazdele noastre din partea Asociației CASA BUNĂ  au fost ca de obicei: Cătălina Croitoru (Community Manager Nucșoara) și Adina (voluntar). Le mulțumim pentru găzduire și asistență!

Am fost întâmpinați cu nerăbdare de copiii înscriși, dornici să afle ce vom face în această sesiune.

Fiecare echipă a avut mai întâi de completat câte un tip de fișă cu operații matematice (cei mici cu scăderi și cei mari împărțiri și înmulțiri combinate) iar apoi să aplice rezultatele pe circuite de Ozobot predefinite cu o selecție de coduri de culoare pentru programare.

În această sesiune am urcat gradul de complexitate pentru cele două grupe de copii; astfel cei mici au creat primul lor circuit mare și au implementat cu ajutorul Ozobot – povestea Scufiței Roșii, în timp ce copiii din grupa mare au fost împărțiți pe echipe și au lucrat fiecare la o componentă a unui circuit de echipă care în funcție de câți membrii avea echipa putea să aibă între 300 și 500 de cm în lungime.

Plan de activități – sesiunea 2

Scopul pentru fiecare grupă a fost adaptat la vârstă și necesități. Astfel pentru cei mici am urmărit să le stimulăm creativitatea, gândirea logică prin necesitatea de a stabili ce făceau cele 2 caractere principale interpretate cu ajutorul Ozobotului – Scufița Roșie și Lupul Cel Rău; fiecare personaj porning din zone diferite ale circuitului și trecând prin diverse acțiuni programabile cu ajutorul codurilor de culori.

Pentru cei mari a fost o prima tentativă de organizare în echipe; fiecare echipă a trebuit să-și definească un nume sugestiv iar apoi să își planifice în detaliu circuitul de echipă, ținând cont de limitările impuse de fișa de activitate. Fiecare membru trebuia să aibă cel puțin 100 de cm pe o foaie A4 și să aibă multiple coduri de culoare cu acțiuni la alegere pentru roboțelul Ozobot. De asemenea fiecare trebuia să se coreleze cu colegul de echipă pe partea de intrare și ieșire a roboțelului de pe planșa fiecăruia astfel încât circuitul final să aibă continuitate!

Toate fișele folosite în această sesiune se pot folosi în mod gratuit și sunt disponibile pe platforma noastră de elearning aici: https://giveitback.ro/lessons/sesiunea-2/

Proiectul „TeMatic” este finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland Romania și implementat de Act for Tomorrow! 

Vino alături de noi !

Vă așteptăm ca voluntari să ne impărtășiți din experiența voastră sau să ne vizitați împreună cu copiii pentru a lua contact cu programarea.

Adresa asociației

Str. Gării, Nr. 4, Pitești,
Județul Argeș, Cod Poștal 110188

Contact

Telefon: 0746.142.867
Email: contact@give-it.org

Social Media

Copyright
2024
ASOCIAȚIA GIVE IT BACK | Cod fiscal: 40901660 | Nr. inreg. 14/RA/2019
Design Web & Implementare - EVOMIND DEV SRL